Er julekortet dødt?

Er julekortet dødt? Pernille K Pedersen

I denne søde juletid, sender mange en hilsen ud til deres kære med ønsket om en glædelig jul, tak for året der er godt og godt nytår, til det nye der venter. Det gør jeg i hvert fald. I sidste uge sendte jeg hele 21 julekort ud. Jeg får slet ikke lige så mange igen, men det er min juletradition, at sende et håndskrevet julekort ud med en kærlig hilsen. Men er julekortet dødt? Er det noget vi stadig sender? Hvornår startede traditionen med julekort egentlig? Det har jeg prøvet at finde lidt svar på, som jeg gerne vil dele med dig.

Julekortets historie

Det første julekort der blev sendt til Danmark kom fra Tyskland i 1870’erne. Julekortet blev opfundet af englænderen Sir Henry Cole i 1843. Han sendte altid mange hilsner ud til jul, det gav ham ideen til at fortrykke kortene, så skriveriet ville blive meget lettere, og han kun skulle tilføje modtagerens navn og en underskrift. Siden da er der blevet sendt mange julekort. Jeg har fundet info om julekortets historie lige her og her.

Er julekortet dødt?

Jeg sender gladeligt julekort til familie og venner i december, jeg sender faktisk mange flere end jeg får tilbage. Det er min juletradition, og kan ikke lade være. Synes det er så hyggeligt at sidde og skrive en personlig hilsen til alle dem jeg holder af. Dem jeg ikke ser så tit, men ofte tænker på.

Der er ikke mange på min egen alder der skriver julekort. Mange har ikke tid, mange har det ikke som en tradition. Men det der holder de fleste tilbage, er prisen. Jeg sender altid mine julekort med b-post. I år er det 7 kroner per julekort, til næste år stiger det til 8 kroner. Jeg kan huske da det kostede 3,75 kroner at sende et brev. Men tiderne skifter og priserne følger med. Uanset om jeg har penge til jul eller ej, finder jeg altid penge til at sende mine julekort.

Jeg spurgte i dag på twitter, om andre også sendte julekort. Hvor jeg fik et godt spørgsmål tilbage: hvad tæller som julekort nu ? Mails, Tweets, Post´s, Håndskrevet kort med PostDK, sms, snapchats…..?? Ja, hvad tæller egentlig som et julekort. Der er så mange måder at sende en hilsen på i dag. Jeg synes, man skal gøre det på sin egen måde. Bare man sender juleglæde ud til dem man har kær, så ka det ikke blive bedre.

Et svar på spørgsmålet: Er julekortet dødt? Så er det håndskrevne måske, da der er så mange andre gratis online måder at gøre det på. Måske gør prisen det. Når jeg ser på mængden af julekort jeg får, så er der ikke mange, der har det som tradition mere, og det dør måske lidt. Julekortet dør ikke hos mig, det håndskrevne julekort er ikke dødt i min verden.

Sender du julekort?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.