Gæsteindlæg – Visuelle referater

Gæsteindlæg - Visuelle Referater - hos Pernille K PedersenEt grafisk værktøj jeg synes er superspændende er visuelle referater. De er med til at give møder mere liv. Det gør det også lettere at huske, hvad der blev talt om på de forskellige møder, når man kan se på billeder, altså det visuelle referat. Jeg har aldrig prøvet at lave et selv, men jeg har fået fat i en ekspert, Signe Bisgaard Nielsen. Hun er vildt god til at lave visuelle referater. Jeg har bedt hende om at dele sin viden med mig og mine læsere. Jeg vil give ordet til Signe.


Lad mig først fortælle lidt om mig selv. Jeg hedder Signe Bisgaard Nielsen og har været selvstændig i knap 5 år med min virksomhed Snigne Design. Jeg laver både formidlende illustrationer og tegnefilm, grafisk facilitering, visuelle referater, og så underviser jeg i grundlæggende tegneteknikker inden for feltet visuel formidling. I dette gæsteindlæg vil jeg fortælle om mine oplevelser med visuelle referater og fremhæve nogle af de erfaringer, jeg har gjort mig gennem mit arbejde.

Stavefejl og lykkerus

Bla Bla Bla - Signe Bisgaard Nielsen - Gæsteindlæg på Pernille K PedersenMin første store opgave som visuel referent fandt sted for 4 år siden, da jeg blev hyret ind af forlaget Systime til at tegne et referat på det kongelige bibliotek i København.
Det bør nævnes, at selvom jeg har tegnet i mange år nu, så er det noget helt andet at lave grafiske referater foran et live publikum. Det er lige nu og her – man skal være hurtig, hvis man skal have det hele med. Samtidig var retstavning ikke min stærkeste side i folkeskolen. Så tanken om at stå og skrive store ord op på et kæmpe papir, foran 300 gymnasielærere – ja, det gjorde mig altså noget nervøs.
Jeg kan huske, at en fra salen kom op til mig i pausen for at påpege, at jeg havde glemt et nutids-r. Hun smilte til mig og tilføjede, “men hvad betyder det – man kan jo tydeligt se den større sammenhæng”.

Og det er jo dét, det handler om. Stregerne skal først og fremmest være skarpe – ikke nødvendigvis skønne. Og selvom det måske kræver stor overvindelse de første par gange, så er det også befriende at lægge forfængeligheden væk. Man mærker en helt anden autenticitet og en helt anden kontakt med sit publikum. Efter opgaven i København var det som om, jeg svævede en halv meter over jorden resten af ugen.

Alle kan tegne

Alle kan tegne - Signe Bisgaard Nielsen - Gæsteindlæg på Pernille K PedersenJeg hører tit folk sige, at de ville ønske, de kunne tegne. Jeg mener grundlæggende, at alle kan tegne, især når det kommer til de tegninger, vi bruger i visuel formidling og grafisk facilitering. Det handler nemlig om at øve sig i nogle helt bestemte former og figurer og derved opbygge et visuelt bibliotek af begreber og symbolikker.

En nem måde at komme i gang er at føre en visuel dagbog. Sketchnotes, som det også hedder, er super godt til at øve sig på og blive fortrolig med sin egen streg. Det i øvrigt bedst at tegne med tusser, så man ikke kan viske ud og rette til. Det handler ikke om at tegne noget perfekt første gang – men om at tegne det samme symbol mange gange, indtil man tager ejerskab til det og gør det til ens eget.

Hvis man vil have et skub i den rigtige retning, kan man starte med et tegnekursus i grafisk facilitering eller visuel formidling. På de kurser, som jeg holder sammen med Sophie fra Ivara Kommunikation, er det vigtigt for os at deltagerne selv tegner, imens vi underviser. Vi har et deltager-max på 10 personer, så vi har tid til at give alle personlig feedback.

Nye udfordringer hver gang

Nye udfordringer hver gang - Signe Bisgaard Nielsen - Gæsteindlæg på Pernille K PedersenSidste sommer havde jeg en opgave under et to-dags uddannelsesseminar hos Arbejdstilsynet. Det blev holdt på et hotel i Vejle, men på grund af en ulykke på Vejlefjord-broen kom den store gruppe fra København for sent. I stedet for at checke deres bagage ind, gik de derfor direkte til konferencesalen, og før jeg opdagede, hvad der var sket, stod alt bagagen lige foran mit lærred.
Det var nu ikke værre, end at jeg bad et par af deltagerne om at hjælpe mig med at flytte det væk igen – men det er et godt eksempel på, hvilke udfordringer, der kan være i forhold til det praktiske.

Derfor forsøger jeg altid at tage mine forholdsregler og hjælpe min kunde med at forstå, hvad jeg har brug for, for at kunne lave et godt referat.
Det er f.eks. et bord til mine farver og tusser, de præcise mål på hvor stort et lærred, jeg skal have med og strøm + internet til min computer. Uanset hvor godt jeg har researchet en case på forhånd, har jeg ofte brug for at slå fag-begreber og ukendte ord op online.

Jeg har endda været ude til opgaver, hvor jeg pludselig skulle jonglere mellem dansk, tysk og engelsk. Så må man tænke hurtigt og stole på sig selv. Men det er også noget af det, jeg nyder allermest. Hver ny opgave er en ny case. Hver gang jeg tegner et nyt referat, får jeg også et indblik – og et overblik – over problemstillinger og udfordringer, jeg ikke kendte i forvejen.

Syv hurtige råd til dig, der vil lave visuelle referater:

7 gode råd - Signe Bisgaard Nielsen - Gæsteindlæg på Pernille K Pedersen

1. Køb gode, permanente tegneredskaber.
2. Tegn hellere hurtigt og mange gang – frem for detaljeret og langsomt.
3. Start med konkrete ting som “løve” og “højhus”, og bevæg dig derefter over til abstraktioner som “forelskelse” eller “målsætning”
4. Der findes ikke én korrekt måde at tegne på – så lad dig ikke skræmme.
5. Når du er klar, så del dine tegninger og se, om andre kan genkende dine symboler.
6. Undskyld ikke for dine tegninger – husk at det er en proces.
7. Øv dig evt. i at tegne referater af artikler, youtube-film eller TED-talks.

 

 


Tusind tak til Signe og hendes gæsteindlæg om visuelle referater – det har været superfint at få et indblik i arbejdet med det grafiske værktøj. Jeg håber, du har fået ny inspiration og måske vil kaste dig over dit første visuelle referat. Du må meget gerne dele det, hvis du har lyst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.