5 tips til at tage gode billeder til Instagram

5 tips til at tage gode billeder til instagram, gæsteindlæg af Nicholaine Bisgaard - Pernille K Pedersen

Jeg elsker at kigge på Instagram. Der er så mange fine billeder. Billeder der viser en hverdag, et produkt eller noget helt andet. Jeg kan tage billeder til privat brug, og ville gerne lære at tage bedre billeder. Derfor skrev jeg til Nicholaine Bisgaard, hvis billeder jeg synes er så fine. Jeg skrev og spurgte, om hun ville dele et par tips til at tage gode billeder til Instagram. Det er noget man kan bruge som både virksomhed og personligt. Nicholaine ville gerne dele hendes viden på bloggen, så nu vil jeg give ordet til hende, så hun kan gøre os klogere på at tage gode billeder til Instagram. Husk vi kommer længst med dele vores viden.

5 tips til at tage gode billeder til Instagram

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg elsker at fotografere, og at jeg elsker Instagram! Jeg har brugt Instagram lige siden det kom frem i efteråret 2010, og jeg var hooked lige med det samme. Dengang var der heftige filtre på nærmest alle billeder og jeg var ret stor fan af polaroid-rammen, som man kunne tilføje alle sine billeder. Siden da har Instagram heldigvis udviklet sig en del og en masse nye funktioner og muligheder er nu tilføjet, så dét at dele et øjebliksbillede kan gøres endnu mere unikt og så vi alle kan gå rundt og føle os som gode fotografer.

Men hvordan tager man så et godt billede til Instagram? Det er der jo som sådan ikke et entydigt svar på. For når alt kommer til alt, så vil det altid afhænge af øjet som ser, hvorvidt man synes et billede er godt eller ej. Der er dog en række tricks man kan følge, hvis man vil være nogenlunde sikker på, at beskueren også finder billedet interessant og giver det et rødt hjerte, som anerkendelse.

1. Brug din telefons kamerafunktion, ikke Instagrams

Som det allerførste vil jeg råde dig til helt at undlade at bruge Instagrams egen kamerafunktion. Anvender du derimod telefonens egen kamerafunktion, får du en lang række flere muligheder for at tage et godt billede til Instagram.

1. Instagram tilbyder at uploade billeder i forskellige formater, udover det kvadratiske, som Instagrams egen kamerafunktion kun kan tage billedet i. Anvender du derimod telefonens egen kamerafunktion, vil du kunne tage billedet i det format, som du synes passer bedst til motivet og situationen. F.eks. et liggende format til et panoramabillede af noget skøn natur eller et stående format til et fuldfigur-billede af din kæreste foran en seværdighed. Jeg elsker selv det stående format, og anvender det rigtig ofte til naturbilleder hvor himlen har en stor rolle i billedets komposition. Ved det stående format, skal du dog være opmærksom på at gøre plads til at kunne skære lidt af, da Instagram af uransagelige årsager ikke kan uploade hele billedets format.

Billede af natur taget af Nicholaine Bisgaard - Pernille K Pedersen

2. I Instagrams egen kamerafunktion er man desuden nærmest tvunget til at tage det perfekte billede i første hug, da man ikke på samme måde som i telefonens egen kamerafunktion, har mulighed for at tage flere billeder i træk. Før end du får tjekket om billedet er godt nok, og du får trykket dig tilbage til kameraet, så kan ’the moment’ jo være forsvundet.

3. I telefonens egen kamerafunktion får du desuden mulighed for at låse dit autofokus og –eksponering. Det vil sige, at hvis du påtænker at tage billeder af noget i bevægelse, så kan du fastlåse det sted på skærmen hvor objektet er i fokus og hvor det har den bedste lyssætning. Gør du ikke dette, vil kameraet hele tiden søge efter et nyt fokus og det kan resultere i en masse slørede og over- eller undereksponerede billeder.

2. Billedets komposition

Da jeg gik på fotografskolenGitter billede taget af Nicholaine Bisgaard - Pernille K Pedersen brugte vi faktisk også en del tid på at øve os i at se gode billeder med vores øjne og ikke gennem kameraet, som det første. Mit næste råd til dig er derfor, at træne dig selv i at finde de gode motiver med dine øjne. Forestil dig en ramme, gå lidt rundt om motivet, se det fra forskellige vinkler, tilføj eller flyt rundt på ting og når du så synes du har fundet den rette komposition og den rette vinkel at tage billedet i, så stol på dit instinkt. Jeg tager sjældent mere end 1-3 billeder af det samme motiv, for jeg stoler på, at hvis mine øjne synes det ser godt ud, så vil andres øjne sikkert se det samme.

1. Der er dog igen nogle tricks, som kan hjælpe dig på vej til et godt billede, f.eks. kameraets gitterfunktion – er den ikke allerede slået til, så hop ind i dit kameras indstillinger og gør dig selv den tjeneste.
 Med gitterfunktionen slået til kan du være sikker på at dit motiv er enten centreret eller placeret i det gyldne snit (de punkter, hvor gitterets linjer mødes), hver gang! Du kan også være sikker på at dit billede dermed altid har lige linjer, hvilket er med til gøre billedets komposition mere roligt og overskueligt – men det kan selvfølgelig også være at horisonten på dit strandbillede virkelig havde en hældning på 45 grader.

2. Når man skal tage et billede, skal man derudover altid have in mente, at billedet bør være så virkelighedstro som muligt eller måske endda endnu pænere end i virkeligheden og det kræver de n helt rette vinkel. Hvis det så betyder, at du må stå i positioner du måske aldrig kommer ud af igen, for at tage det helt perfekte billede af dine nye sko eller at din telefon bliver smurt ind i flødeskum for at tage det helt perfekte makrobillede af din Instagramvenlige lagkage – so be it. Når alt kommer til alt, så vil det for billedets skyld altid være bedre at stå med numsen i vejret eller gå så tæt på som overhovedet muligt end at anvende kameraets zoom-funktion.

NB tager billede - Pernille K Pedersen

3. Det optimale lys

Det rette lys er den største faktor for et godt billede, men det kan være pokkers svært at ramme det rette lys, hvis man ikke lige har et lysstudie eller et par softboks-lamper i baghånden.

1. Fotografér helst indendørs i dagslys, det giver nemlig nogenlunde de mest optimale lysforhold. Skal du f.eks. tage billeder af din frokost, så placer din opsætning af frokosten i nærheden af et vindue. På den måde vil det være godt belyst, men vinduet opfanger alle de direkte solstråler, så lyset på den måde bliver lidt mere diffust og kaster knap så tunge skygger.

2. Skal du tage billeder udendørs, så gør det helst om morgenen eller på de lidt mere grå dage, hvor lyset er blødt og ensartet. Står solen højt på himlen når du skal tage dit billede, så forsøg at finde et sted hvor solens lys er knapt så skarpt, ikke nødvendigvis i decideret skygge, men bare et sted hvor skyggerne ikke falder mørkt og tungt.

3. Skal du derimod tage billeder af noget i mørke, så brug for Guds skyld ikke din blitz. Bed i stedet dine venner om at tænde for deres lommelygtefunktion og oplys motivet på afstand og måske fra flere vinkler, så lyset bliver blødere og der ikke kommer hårde skygger.

4. Less is more

Billed af skål taget af Nicholaine Bisgaard - Pernille K PedersenI et godt billede skal det være let for øjet at finde sit fokus. Mit råd er derfor at undgå alt for megen baggrundsstøj. Jeg ved godt, at der på Instagram er folk der holder af at vise den virkelige hverdag og det virkelige liv, men det kommer der bare sjældent et rigtig godt billede ud af – så flyt rodet, stil dig i en position så man ikke kan se toilettet i din selfie, osv.

Forsøg derimod at finde en neutral baggrund, ikke nødvendigvis sort/hvid, det kan også være en flot skarp farve eller noget der står i kontrast til dit motiv. Kan du ikke undgå at få nogle ting med i baggrunden, så slå autofokus til på dit billede så du kun fokuserer på motivet og baggrunden bliver mere sløret eller brug eventuelt Instagrams indstilling ‘Skarphedsdybde’ til at sløre yderligere rundt om dit motiv.

5. Se mig, se mig

Selfies er kommet for at blive, skal vi ikke bare anerkende det? Men vidste du at der sågar er et lille trick, til at gøre dit selfiegame endnu bedre?
Når man anvender telefonens frontkamera kan resultatet ofte blive for unuanceret og for grynet, så derfor vil det faktisk være bedst at anvende bagsidekameraet istedet. Så tænker du måske, hvordan skal det lige kunne lade sig gøre? Og jo, vi har nok alle stået og holdt telefonen med så få fingre som muligt og forsøgt at fumle os frem efter udløserknappen på skærmen – raise your hands, if you’ve been there!

Men når du anvender bagsidekameraet til selfies, så kan du faktisk bruge knapperne på dit headset som udløser. Så skal du bare koncentrere dig om at se lækker ud, holde telefonen i den ene hånd som et normalt menneske og så trykke på headsetknappen med den anden hånd. Indtil du bliver rutineret selfiequeen, kan du evt. gøre det foran et spejl, så du kan følge med i hvordan du tager dig ud på skærmen.

Afslutning

Når alt kommer til alt, er et godt billede er en personlig holdning, men med ovenstående små tricks kan man da forsøge at give det sit bedste skud. Mit allersidste råd til dig, er dog at du bare skal lege, eksperimentere og udfordre dig selv hele tiden. Øv dig igen og igen, skab din egen unikke stil og til sidst så er det dig, der er eksperten.

Uanset om du viser dit hverdagsliv, om du holder af boligindretning eller noget helt tredje, så sørg altid for at være tro mod dig selv og det indhold du viser på din profil. Husk ikke at lade dig forblænde i ønsket om at høste likes, du behøver ikke ligne alle andre, nej, fokusér derimod på at være tro mod din historie, fortæl den godt og så vil interessen for dig stige helt naturligt.

Vi ses på Instagram!

—-

Jeg vil kort slutte af med at sige tusind tak til Nicholaine Bisgaard for at ville skrive dette fine gæsteindlæg til bloggen. Jeg ved ikke så meget om at tage billeder, men jeg har nu en masse, jeg kan gå i gang med, så mine billeder bliver endnu bedre, og det håber jeg også du har fået. Fokus på dette indlæg har været Instagram, men du kan også bruge de mange tips til at tage billeder til brug andre steder.

Vil du gerne følge Nicholaine Bisgaard på Instagram, så kan du finde hendes fine profil lige her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.