Photoshop, illustrator eller indesign – hvornår skal du bruge hvad

Photoshop, illustrator eller indesign – hvornår skal du bruge hvad

Photoshop, illustrator eller indesign - Pernille K. Pedersen

Du har sikkert hørt om de tre programmer fra Adobe – Photoshop, Illustrator og Indesign. Det er tre rigtig gode (og dyre) programmer. Her i det følgende, vil jeg komme ind på, hvad du skal bruge de tre programmer til. En kort oversigt, der kan hjælpe dig til at få det helt rigtige og bedste resultat, hvis du  vil lave grafisk arbejde. Blot til information, jeg vil ikke komme ind på, hvordan du bruger programmerne, der kan du søge mange fine og gode tutorials på youtube og google.

Photoshop

Photoshop er et billedbehandlingsprogram. Det er her du laver justeringer på dine billeder af den ene eller art. Photoshop er til billeder og ikke tekst, det er meget vigtigt at være klar over. Det er ikke et tekstprogram, men et program til at redigere billeder i på den ene eller anden måde. Der findes mange gratis programmer på nettet, som kan det, man har brug for til husbehov, hvis man ikke har pengene til det dyre photoshop.

Illustrator

Illustrator er et tegneprogram, hvor du tegner med vektorer. I illustrator kan du arbejde med forme, farver og tekst. De fleste illustrationer jeg laver, er lavet i programmet. Her kan du fint lege med din tekst. Det er oftes i dette program forskellige små sjove figurer er lavet.

Indesign

Indesign er et layoutprogram. Du bruger programmet til at opstille tekst og billeder flot op. Ofte er blade, magasiner og aviser sat op i indesign. Det er et program du bruger til tekstopsætning. Så har du meget tekst, der skal sættes korrekt og flot op, er det indesign du skal bruge. Måske vil du gerne lave en flot folder, visitkort eller noget andet i den dur, så er det programmet for dig. Du kan sagtens bruge billeder du har redigeret i photoshop og illustrationer du har lavet i illustrator i indesign.

Det her var bare en kort introduktion til hvornår og til hvad, du skal bruge de tre forskellige programmer. Jeg håber, det var brugbart og det vil hjælpe dig med at få det bedste resultat, når du vil lave fine grafiske ting. Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive en kommentar så skal jeg svare, så godt jeg kan.

2 thoughts on “Photoshop, illustrator eller indesign – hvornår skal du bruge hvad

 1. Hej.

  Jeg vil rigtig gerne lave en “life journal”/scrapbog i adope, men synes, at det er vanskeligt at finde lige præcis det program der fungerer bedst for mig. Jeg er faldet over InDesign, Photoshop elements og/eller Photoshop premiere elements. Der skal være en del tekst og skriv selv sider. Derudover vil jeg rigtig gerne have muligheden for at redigere i billeder/foto mv. – evt. i et andet program?! Jeg håber, at du kan hjælpe med lidt vejledning.

  På forhånd tak.

  Med venlig hilsen
  Brit Nikkelborg

  1. Hej Brit
   Det lyder som et spændende projekt.
   Jeg vil anbefale at sætte det op i Indesign. Det vil være det program, der egner sig bedst til det. Her kan du sætte siderne op, så de passer til det du skal have på dem. Her kan du sætte det op som en bog. Du kan bytte billeder ud let i Indesign.

   Til redigering af af billeder, vil jeg anbefale Photoshop, eller nogen af de mange forskellige gratis programmer, der findes på nettet.

   Håber du kan bruge det. Hold mig meget gerne opdateret på dit projekt.

   – Pernille

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.