RGB eller CMYK

RGB eller CMYK

RGB eller CMYK - Pernille K. Pedersen

RGB er skærmfarver, altså de farver, du bruger til den grafik, du laver til for eksempel din blog. R står for Rød, G står for Grøn og B står for Blå. Til sammen danner de tre farver, alle de farver du kan se på din skærmen. De tre farver har en intensitet mellem 0-255. Når den står på nul, er der ingen farve og når den står på 255 er farven ful. Til sammen kan de tre farver danne over 16 millioner forskellige farver.

RGB farver bruger du kun til skærmen. Det er også derfor, når du ser en illustration på skærmen, kan farverne godt være anderledes, end når du har illustrationen i hånden. Det kommer helt an på, hvordan man har indstillet sine farver på skærmen og der hvor man printer.

CMYK farver er tryk farver. Altså de farver din printer bruger eller et trykkeri, når du laver et print. C står for Cyan, M står for Magenta, Y står for Yellow (gul) og K står for Key Color (sort). Det er de fire farver du ser, når du laver et prøvetryk på din farveprinter.

De fire farver har en intensitet fra 0% til 100% og alt efter, hvordan du blander dem, danner de forskellige farver. Jo højere % du giver de forskellige farver, jo mørkere bliver de. Sætter du Cog Y til 100% får du sort.

En flot sort kan godt være svær at ramme, så her får du min blanding til en flot dyb sort:
C 50% / M 30% / Y 30% / K 100%
Så er du sikker på, din sorte ikke bliver grå, når den bliver printet.

CMYK bruger du til tryksager, det er især vigtigt, hvis du får det lavet hos et trykkeri. Så vil de kunne ramme farverne bedst mulig. Så vil du ikke få dine tryksager tilbage og blive skuffet over resultatet.

Du har sikkert også hørt om Pantone farverne og set de mange fine ting, man an købe med farverne. Pantone farverne bruger man også til tryksager. Det er specialfarver, de kan fåes som helt almindelig farver, du også kan lave med CMYK farverne, men så er der de specielle farver som neon og metalfarver, som kun Pantone farverne kan ramme. De er helt rene farver, og de er meget brugte af virksomheder, der gerne vil have deres logoer i helt rene farver.

Det var et lille indblik i, hvilke farver systemer du skal bruge og hvor. Jeg håber, det er noget, du kan bruge. Har du nogle spørgsmål, så skriv endelig en kommentar, du er sikkert ikke den eneste, der måske er lidt i tvivl. Så vil jeg svare så godt, jeg kan.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.