Sådan gør du en fil klar til tryk

Sådan gør du en fil klar til tryk

Sådan gør du en fil klar til tryk - Pernille K. Pedersen

I tidligere indlæg har vi kigget på hvilke farver du skal vælge og på hvilket program du skal vælge. Dit arbejde er nu færdigt, og det skal nu til tryk. Hvordan får du den gjort klar til tryk? Altså får lavet en trykklar pdf. Det vil jeg komme ind på her. Jeg vil gennemgå de tre forskellige programmer og hvordan det vil være, hvis du printer selv.

På nogle af billederne står der By Pepe, det er fra et tidligere firma jeg har ejet. Hvor jeg lavede et lignende indlæg, som jeg synes sagtens kunne bruges igen.

Photoshop

Har du arbejdet i photoshop, skal du til afslutning huske på, om det er et billede, der skal printes eller bruges digitalt. Her gør du som sådan ikke noget ekstra ved billedet, andet end din redigering, og så er det klar til print.

Illustrator

Har du arbejdet i illustrator, har du, da du åbnede et nyt dokument. Her skal du huske at sætte din bleed til mindst 3 mm, hvis du skal have farve helt til kanten, ellers kan der komme en hvid kant om din færdige tryksag, hvis trykkeriet skulle komme til at skære en lille smule skævt.

Opsætning af dit dokument i illustrator, så den bliver hurtigere klar til tryk - www.bypepe.dk

Nu skal du have lavet en pdf af din illustrator dokument. Nu skal du have sat skæremærker på, det er mærker trykkeriet bruger, når de skal skære dine tryksager til og gøre dem klar, til at du skal have dem.

Sådan sætter du skæremærker på dit dokument fra illustrator - www.bypepe.dk

Når du har valgt du vil lave en pdf. Kommer der et vindue frem, hvor du skal ind under marks og bleeds, her skal du huske at sætte trim marks på. Så kommer dine skæremærker på din trykklare pdf. Du kan gemme de indstillinger du sætter op, og gemme den og kalde den for skæremærker. Så er indstillingerne klar til næste gang. Det gør du i nederste venstre hjørne, hvor der står save preset.

Trykklar fil fra illustrator med skæremærker og 3 mm bleed - www.bypepe.dk
Nu skulle du meget gerne have en pdf, der er klar til tryk, med fine skæremærker og farve 3 mm bleed ud over kanten. Så er din pdf klar til at blive trykt.

Indesign

Har du lavet en fil i indesign, har du startet dit dokument op med at bestemme størrelsen, hvordan din margin skal være, det mest normale er 10 mm, men det er helt op til dig selv. Du skal også huske at sætte din bleed til mindst 3 mm. Du vil når du laver et nyt dokument, få nedenstående billede frem på din skærm.

Opsætning af margin og bleed i indesign, ved start af nyt dokument - www.bypepe.dk

Så får du sat dit dokument frem, og vil gøre det til en pdf. Her skal du have sæt skæremærker på. Det skal trykkeriet bruge, til når de skal skære dine tryksager til. Og har du farve helt ud til kanten, er det vigtigt at have farven de 3 mm ud over kanten. Ellers kan der komme en hvid kant rundt om den færdige tryksag, hvis trykkeriet, skulle komme til at skære en lille smule skævt, og det ville være rigtig ærgerligt.

SÅdan sætter du skæremærker på din snart trykklar pdf - www.bypepe.dk

Når du har valgt du vil lave en pdf. Kommer denne menu frem, så skal du vælge marks og bleeds her skal du huske at sætte crop marks på. Så kommer dine skæremærker på din trykklar pdf.

Trykklar fil med skæremærker og 3 mm bleed - www.bypepe.dk

Nu skulle du meget gerne have en pdf, der er klar til tryk, med skæremærker og farve 3 mm ud over kanten. Så er din pdf klar til at blive sendt til dit trykkeri.

Måske har det trykkeri du bruger nogle bestemte ønsker og krav. Ved mange vil du kunne få en fil, du kan installere i det program, og få en trykklar fil, lige som de gerne vil have det. Her skal du snakke med dit trykkeri.

Printer du selv skal du huske på, at ikke alle printere kan printe helt ud til kanten, der vil altid komme en hvid kant rundt om det du har lavet. Med mindre du laver noget der er mindre end papiret du printer på. Så kan du gøre det klar til print, som du lige har læst under, hvordan du gør det klar fra illustrator og indesign.

Jeg håber, at dette har givet mening og det er noget du kan bruge. Du er altid mere end velkommen til at skrive en kommentar, hvis du har nogle spørgsmål. Så vil jeg svare, så godt jeg kan.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.